Η «Κοινωνική Συμφωνία» κλείνει ένα χρόνο ζωής και παρά τις Κασσάνδρες υπάρχει και παίρνει πρωτοβουλίες για την συμπαράταξη πολιτικών δυνάμεων που μπορούν να αντιπαρατεθούν στον μονόδρομο που χάραξε η Τρόικα και εφαρμόζει η τρικομματική κυβέρνηση.
Από την πρώτη στιγμή στηρίξαμε την ανάγκη για ένα Εθνικό Σχέδιο Οικονομικής Ανασυγκρότησης που θα απαντάει στην έξοδο της χώρας μας από την κρίση, χωρίς να εκχωρείται η εθνική μας κυριαρχία και να καταπατώνται οι κοινωνικές κατακτήσεις δεκαετιών .
Τονίζαμε με έμφαση ότι για μας η Δημοκρατία είναι πάνω από τις αγορές . Και αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε την ισχυροποίηση της Δημοκρατίας για να αντιμετωπίσουμε την κρίση ενισχύοντας τους θεσμούς που σήμερα δέχονται κτύπημα από εξωθεσμικούς παράγοντες .
Σημαίνει ότι δεν μπορεί μια οικονομική ελίτ να κυβερνά τη χώρα και να έπεται η πολιτική.
Σημαίνει ότι δεν έχει κανείς δικαίωμα να αποδομεί και να συκοφαντεί τις συλλογικές οντότητες.
Σημαίνει σεβασμό στα κοινωνικά δικαιώματα και διεύρυνση των συμμετοχικών δημοκρατικών θεσμών για να μπορούν οι άνθρωποι να διεκδικούν και να ελπίζουν.
Το να υπηρετείς τυφλά την νεοφιλελεύθερη συνταγή των δανειστών οδηγείς την οικονομία σε πιο βαθειά ύφεση, αυξάνεις την ανεργία , περιθωριοποιείς την κοινωνία.
Τα επίσημα στοιχεία της πολιτείας είναι ο αδιάψευστος μάρτυρας : 1,5 εκατομμύρια άνεργοι , 400 χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς να εργάζεται κανένας , επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου κατά 30%, μείωση του ΑΕΠ κατά 27%, πλήρης κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, καθίζηση της επιχειρηματικής βάσης ως αποτέλεσμα μιας οικονομίας δανειστών.
Στη διημερίδα μάλιστα που διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Ερευνών και Πολιτικής στρατηγικής και το LEVY ECONOMICS INSTITUTE με θέμα «έξοδος από την κρίση –η πρόταση της εναλλακτικής πορείας» υπήρξε ταύτιση απόψεων , ότι το πρόγραμμα που ακολουθεί η Κυβέρνηση, όχι μόνο εξαθλιώνει χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις αλλά ακυρώνει αντί να επισπεύδει την έξοδο της χώρας από την κρίση.
Βυθίζει την οικονομία σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση-πάγωμα πληρωμών , αδυναμία εξυπηρέτησης οφειλών και διεύρυνση των δανειακών μας υποχρεώσεων, παράλληλα με την πίεση που ασκείται για ιδιωτικοποιήσεις fast track. Τίθεται τα θεμέλια για μια ζώνη ευρώ φτηνής εργασίας, όπου ευρωπαϊκές κυρίως γερμανικές επιχειρήσεις, που δανείζονται με πολύ χαμηλά επιτόκια, θα αποκομίζουν μεγαλύτερα κέρδη, αφού πρώτα αγοράσουν περιουσιακά στοιχεία σε εξευτελιστικές τιμές.
Όπως τόνισε και η Λούκα Κατσέλη μεταξύ άλλων. «Η αναδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης, δεν μπορεί να επιτευχθεί όταν η χώρα βρίσκεται εγκλωβισμένη στην διπλή παγίδα της χρεωκοπίας και της λιτότητας . Δύο βασικές συνιστώσες της εναλλακτικής στρατηγικής ανασύνταξης αποτελούν: α) η μείωση του σωρευμένου χρέους και η εισαγωγή ρήτρας ανάπτυξης με δημοσιονομική αναδόμηση και β ) η ανατροπή του δόγματος Μέρκελ , δηλαδή της βίαιης λιτότητας, της ύφεσης και της αδιέξοδης και καταστροφικής εσωτερικής υποτίμησης ».
Οι πολίτες πρέπει να αντισταθούν στο φόβο , να αγνοήσουν τα διλήμματα. Η σύγκρουση με το κυρίαρχο κλειστό κύκλωμα εξουσίας θα δώσει νόημα και περιεχόμενο στη Δημοκρατία.
Για αυτό είναι αναγκαία η συγκρότηση ενός κοινωνικού μετώπου, που θα πάρει πολιτική έκφραση ,που θα απαντάει στην προπαγάνδα του μονόδρομου και θα προβάλει την άλλη εναλλακτική, για μια προγραμματική συμφωνία αριστερών, οικολογικών και προοδευτικών δυνάμεων.
Μαρία Κυριακοπούλου
Πρώην βουλευτής
Μέλος Διοικούσας Επιτροπής
Κοινωνικής Συμφωνίας