Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Συνέντευξη Γιώργου Κασσάρα, πρ Βουλευτή Δωδεκανήσων, Μέλους της Διοικούσας Επιτροπής της "Κοινωνικής Συμφωνίας" με τη δημοσιογράφο Μαρία Χονδρογιάννη για την ε/φ "Η Δημοκρατική" Ρόδου 03/03/2013.

1.  Που εκτιμάτε πως θα οδηγηθεί  η χώρα μας  με τα μέτρα που έχουν ληφθεί. Αισιοδοξείτε δηλαδή πως  η πολιτική που εφαρμόζεται θα έχει αποτέλεσμα θετικό ή θα βαθύνει και άλλο η ύφεση;
Έχουμε πει πολλές φορές και δυστυχώς όσο περνάει ο καιρός  επιβεβαιωνόμαστε, από τη ζωή και τα γεγονότα, τελευταία μάλιστα και από κάποιους εκ των δανειστών,  ότι τα μέτρα αυτά δεν οδηγούν  στην έξοδο από την κρίση. Αντίθετα  οδηγούν σε μεγαλύτερη ύφεση,  αρνητική  ανάπτυξη, έτι περαιτέρω φτωχοποίηση  της κοινωνίας  και επομένως  σε όξυνση  της κρίσης. Είναι πασιφανές ότι δεν μπορεί κανένας μας να είναι αισιόδοξος, όσο υλοποιούνται αυτά τα μέτρα. Τα επίσημα στοιχεία  δείχνουν ότι η ανεργία καλπάζει  και φαίνεται ότι θα ξεπεράσει το 30% μέσα στο 2013 και η  ύφεση το -7%.  Τα  ανεξόφλητα χρέη στις  τράπεζες και στο Δημόσιο διογκώνονται, και ο περισσότερος κόσμος, νοικοκυριά και επιχειρήσεις  δεν μπορούν να πληρώσουν φόρους, δάνεια και ασφαλιστικές εισφορές. Αποτέλεσμα αυτών είναι η αυξανόμενη  υστέρηση στα κρατικά έσοδα  και η αδυναμία του κράτους να εκπληρώσει βασικές πολιτικές του. Αυτό εκ των πραγμάτων οδηγεί  κατά τη γνώμη μου σε ανεξέλεγκτες  κοινωνικές καταστάσεις, αλλά από ότι φαίνεται  δεν «ιδρώνει το αυτί» κανενός εκ των συγκυβερνώντων.
2.  Στη στιγμή που η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να παρεκκλίνει από την πολιτική της και να  αρθούν τα  κακώς κείμενα του μνημονίου τι πρέπει να γίνει ;
    Η κυβέρνηση πράγματι δείχνει να μην είναι διατεθειμένη να αλλάξει πολιτική, παρά τη δυνατότητα που είχε αμέσως μετά τις εκλογές και που της  δόθηκε    εκ νέου  με την παραδοχή του  ΔΝΤ,  ότι στην Ελλάδα ακολουθήθηκε λάθος πρόγραμμα. Δείχνει εγκλωβισμένη σε μια ακατανόητη εμμονή συνέχισης του λάθους και του καταστροφικού μονόδρομου και δεν ακούει καμιά διαφορετική προσέγγιση εντός ή εκτός Ελλάδος.
    Εμείς, ως ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ, επανάσταση δεν μπορούμε να κάνουμε, είμαστε και μικρό κόμμα εξάλλου. Όμως  πολλές φορές έχουμε, δια της Προέδρου μας, καταθέσει συγκεκριμένες  προτάσεις,  αλλά δυστυχώς μας αγνοούν.  Από εκεί και πέρα νομίζω ότι καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του για τις πράξεις ή τις παραλήψεις, όπως και για ό,τι πιθανόν συμβεί,  όταν η ανοχή και η αντοχή του κόσμου θα έχουν εξαντληθεί.   Τότε ίσως αναγκαστούν να αλλάξουν πολιτική, αλλά φοβάμαι ότι θα είναι πολύ αργά.
    3.  Πως θα ανατραπούν οι επικίνδυνες ρυθμίσεις του μνημονίου που θέτουν σε κίνδυνο τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας;
      Ένας  από τους σπουδαίους λόγους  που καταψήφισα το μνημόνιο, πριν ένα περίπου χρόνο, ήταν αυτές οι επικίνδυνες ρυθμίσεις, που καθιστούσαν  τη χώρα ξέφραγο αμπέλι στις ορέξεις του διεθνούς κερδοσκοπικού κεφαλαίου.  Δυστυχώς ο κίνδυνος αυτός υπάρχει για όλη την ακίνητη και κινητή περιουσία της χώρας και φθάνει μέχρι και τα αποθέματα του χρυσού στην Τράπεζα της Ελλάδος. Δεδομένης της πολιτικής κατάστασης και  με την ενδοτικότητα των τριών εταίρων της κυβέρνησης, η μόνη ελπίδα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής είναι  η αντίδραση του λαού. Πιστεύω ότι μόνο  ο λαός, με τους αγώνες του,  σε τοπικό και εθνικό επίπεδο,  είναι αυτός  που μπορεί να αποτρέψει την εκποίηση της Δημόσιας Περιουσίας.
      4.  Θεωρείτε πως η σκληρή πολιτική που εφαρμόζεται θα οδηγήσει σε κοινωνικές εκρήξεις ή  οι πολίτες θα συνεχίσουν να υπομένουν και να πιέζονται αφόρητα;
        Είναι γεγονός, φαινομενικά τουλάχιστον, ότι οι πολίτες δείχνουν να έχουν αποθέματα υπομονής, πράγμα που συζητείται και εντυπωσιάζει τους πάντες. Προχθές  άκουγα στις ειδήσεις έναν Υπουργό από τα κοντινά μας μέρη,  να κομπορρημονεί  και να μιλάει για την πρωτόγνωρη, όπως είπε, υπομονή του κόσμου στα δύσκολα μέτρα. Και βέβαια είναι περίεργο το γεγονός ότι 1,5 εκατομμύριο  άνεργοι  δεν φαίνεται προς το παρόν τουλάχιστον να αντιδρούν. Νομίζω ότι όλοι «φορτώνουν», γι’ αυτό  και η κυβέρνηση  επενδύει συστηματικά στον αυταρχισμό , την καταπάτηση ή  και την  κατάργηση ακόμη δικαιωμάτων,  φοβούμενη γι’ αυτά που κάποια στιγμή θα έρθουν και τα οποία μπορεί να είναι και ανεξέλεγκτα.
        5.  Η Κοινωνική Συμφωνία θα προβεί ενόψει των εξελίξεων  σε συνεργασίες με άλλα κόμματα και με ποια ;
        Η Κοινωνική Συμφωνία έχει ως καταστατική αρχή τη συνεργασία   με τις προοδευτικές  πολιτικές δυνάμεις.  Ειδικά σε αυτήν την συγκυρία, που είναι αναγκαία η ανατροπή  της αδιέξοδης πολιτικής της κυβέρνησης, επιβάλλεται, η  συγκρότηση  μιας ευρείας συμπαράταξης των  προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων με κυβερνητική προοπτική, στη βάση μιας ελάχιστης προγραμματικής συμφωνίας. Στα πλαίσια αυτά εμείς ως Κοινωνική Συμφωνία, συνεχίζουμε να συζητάμε με άλλα κόμματα και κοινωνικές ομάδες, με σκοπό την πολιτική συνεργασία για την επίτευξη της άλλης πολιτικής, που έχει ανάγκη ο τόπος.
        6.  Θα συζητούσατε την πιθανότητα να επιστρέψετε στο ΠΑΣΟΚ ή θεωρείτε πως το κεφάλαιο αυτό έχει κλείσει για σας ;
          Το ΠΑΣΟΚ, με την πολιτική που ακολουθεί,  έχει κλείσει  τον δρόμο σε όλους  τους δημοκράτες  μη προνομιούχους  πολίτες. Δυστυχώς  η εμμονή του στα μνημόνια και  η συνεργασία με αυτήν την τρικομματική κυβέρνηση,  ύψωσε τείχη μεταξύ αυτού και των προοδευτικών ανθρώπων που το στήριζαν τόσα χρόνια και το αναδείκνυαν πρωταγωνιστή των πολιτικών δρώμενων της χώρας.  Το λάθος  του ΠΑΣΟΚ είναι διαρκές και επαναλαμβανόμενο και γι’ αυτό δεν υπάρχει και για εμένα  δρόμος επιστροφής. Προσωπικά ασχολούμαι με την πολιτική για να υπηρετώ τα συμφέροντα του λαού και όχι για να κατατρέχω το λαό,  όπως κάνει το ΠΑΣΟΚ τώρα. Για αυτό θεωρώ ότι και αυτοί που μένουν στο ΠΑΣΟΚ για συναισθηματικούς λόγους,  θα έπρεπε να ήταν το ίδιο τουλάχιστον ευαίσθητοι και με το λαό που υποφέρει εξαιτίας της τωρινής  πολιτικής του.
          7.  Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του νόμου  που έγινε ευρύτερα γνωστός με το όνομα της κ. Κατσέλη και πως μπορεί να εφαρμοσθεί καθώς δέχεται και πολεμική ; Αποτελεί παράδειγμα  για την αντιμετώπιση του προβλήματος της χώρας ;
            Ο νόμος 3869/2010, ο περίφημος πλέον Νόμος Κατσέλη, οδηγεί στη σωτηρία χιλιάδες υπερχρεωμένες  οικογένειες. Παρέχει  πραγματικά μια δεύτερη ευκαιρία, σε όσους πνίγονται στα χρέη και δεν μπορούν αντικειμενικά να τα εξυπηρετήσουν. Στις ρυθμίσεις του Νόμου  υπάγονται όλα τα φυσικά πρόσωπα, καταναλωτές και επαγγελματίες που έχουν περιέλθει σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρηματικών οφειλών,  με εξαίρεση τους εμπόρους, οι οποίοι όμως έχουν από την υφιστάμενη νομοθεσία τη δυνατότητα να προσφύγουν στη διαδικασία του πτωχευτικού κώδικα.
            Ο Νόμος αφορά όλα τα χρέη,  διοικητικά πρόστιμα, χρηματικές  ποινές, οφειλές από φόρους και τέλη προς το Δημόσιο και εισφορές προς τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης,  με εξαίρεση οφειλές από αδικοπραξία που διαπράχθηκε με δόλο. Δεν υπάγονται επίσης σε ρύθμιση οφειλές που έχουν αναληφθεί το τελευταίο έτος, πριν την υποβολή της αίτησης ρύθμισης.  Στην τελευταία δηλαδή περίπτωση ο οφειλέτης, εφόσον επιθυμεί να ρυθμίσει και αυτές τις οφειλές, θα πρέπει να περιμένει να παρέλθει ένα έτος από τότε που αναλήφθηκαν για να υποβάλει την αίτηση.
            Προϋπόθεση  για να γίνει προσφυγή στο Ειρηνοδικείο, είναι  να προηγηθεί μια αίτηση εξωδικαστικού συμβιβασμού προς τις δανείστριες  τράπεζες, η οποία όμως κατά 99,9%  απορρίπτεται.
            Το Ειρηνοδικείο,  μπορεί να ρυθμίσει την εξόφλησή του χρέους και να απαλλάξει τον προσφεύγοντα  από σημαντικό μέρος των χρεών του, εφόσον εξυπηρετήσει για τέσσερα έτη με βάση το εισόδημα του ένα μέρος αυτών που καθορίζεται από το Δικαστήριο. Κατά το διάστημα της εξυπηρέτησης του χρέους διαφυλάττεται ένα ελάχιστο επίπεδο οικονομικής διαβίωσης.
            Ο δανειολήπτης- οφειλέτης,  πρέπει επιπλέον  να γνωρίζει 3 βασικά πράγματα:
            1.Πρέπει να δηλώσει τα πραγματικά του εισοδήματα και  ακίνητα, γιατί διαφορετικά η ρύθμιση ανατρέπεται.
            2. Στη συνέχεια να είναι συνεπής με τις καθορισθείσες δόσεις και
            3. Ότι μπορεί να αξιοποιήσει το Νόμο Κατσέλη μια φορά στη ζωή του.
            Ο Νόμος  Κατσέλη αποτελεί ένα μικρό παράδειγμα και για τη λύση του προβλήματος της χώρας μας και είναι εμφανές ότι συκοφαντείται  και πολεμιέται από το τραπεζικό  σύστημα και τους υποστηρικτές του. Ακριβώς γι’ αυτό χρειάζεται επαγρύπνηση από όλους τους άλλους.
            Είναι γνωστό ότι η τρικομματική κυβέρνηση επιχειρεί να προωθήσει αλλαγές στο Ν. 3869/2010, για τα υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα, κυρίως με βάση αιτήματα που έχουν θέσει οι τράπεζες. Το κυριότερο είναι ότι όσοι προσφεύγουν, θα πρέπει να πληρώνουν μηνιαία δόση για το δάνειο, χωρίς να παγώνει  η οφειλή μέχρι την εκδίκαση, όπως γίνεται μέχρι σήμερα και όπως αναλυτικά εξήγησε η κ. Κατσέλη στην πρόσφατη εκδήλωση για τη «μάστιγα της υπερχρέωσης», στη Ρόδο.
            8.  Πως θα οργανωθεί η Κοινωνική Συμφωνία  σε όλη τη χώρα και ειδικά στα Δωδεκάνησα. Πόσο σημαντικό είναι να έρθει κοντά στους πολίτες και να τους αφυπνίσει; 
              Η Κοινωνική Συμφωνία προσπαθεί με τις μικρές της δυνάμεις και τα λιγοστά μέσα που διαθέτει και φυσικά χωρίς κρατική επιχορήγηση, να είναι κοντά στους πολίτες και να ασχολείται με τα θέματα που τους καίνε. Διοργανώνουμε, συνεργαζόμενοι και με άλλους χώρους και πρωτοβουλίες πολιτών, διάφορες εκδηλώσεις, όπως αυτή η τελευταία στη Ρόδο, για να συμπαρασταθούμε και να βοηθήσουμε πρακτικά τους ανθρώπους που πλήττονται  πιο πολύ   από την κρίση. Ελπίζουμε ότι σιγά – σιγά, παρότι υπάρχουν πολλές δυσκολίες,  θα μπορέσουμε να οργανωθούμε, να διευρύνουμε την επιρροή μας  και να προσφέρουμε περισσότερα  στον κόσμο.