Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

Συνέντευξη Προέδρου Κοινωνικής Συμφωνίας Λούκας Τ. Κατσέλη στη Les Echos



Louka Katseli : « Nous devons totalement renverser la logique sur la question de la dette en Grèce» 
Λούκα Κατσέλη:Πρέπει να αντιστραφεί η λογική για το Ελληνικό Χρέος
En savoir plus sur http://www.lesechos.fr/monde/europe/0204104005431-louka-katseli-nous-dev...
ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ​ AMBASSADE DE GRECE EN FRANCE
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ​ BUREAU DE PRESSE ET DE COMMUNICATION

Les Echos: Συνέντευξη Λούκας Κατσέλη
Η Λούκα Κατσέλη, πρόεδρος του κόμματος Κοινωνική Συμφωνία που συντάσσεται με το ΣΥΡΙΖΑ, παραχώρησε συνέντευξη στη Catherine Chatignoux.
Η κα Κατσέλη θεωρεί πως μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα καθορίσει εν πολλοίς και την οικονομική πολιτική στην Ευρώπη και σημειώνει ότι πλέον είναι κοινώς αποδεκτό ότι η πολιτική λιτότητας απέτυχε, ενώ αντιτίθεται στις ευρωπαϊκές αρχές της συνοχής, αλληλεγγύης, ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας.
Σημειώνει ότι η συζήτηση για τη λιτότητα δεν είναι ένα θέμα διμερές μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, αλλά ζήτημα ευρωπαϊκό, γι'αυτό και ο Ρένζι ζήτησε να δοθεί περιθώριο στην Ελλάδα και η Ιρλανδία ζήτησε συνέδριο για το χρέος.
Σε ερώτηση επί ποιας βάσης θα γίνει διαπραγμάτευση με την τρόικα, η κα Κατσέλη απαντά ότι η πολιτική που ακολουθήθηκε ως σήμερα είχε στόχο την επίτευξη πλεονάσματος, μέσω μείωσης των δημοσίων δαπανών και αύξησης φόρων, ώστε να αποπληρωθούν οι δανειστές. Αυτή η πολιτική επιδείνωσε την κρίση και την κοινωνική κατάσταση των νοικοκυριών. Η κα Κατσέλη θεωρεί ότι η εναλλακτική είναι η αλλαγή λογικής: να τεθεί ως στόχος ένας ρεαλιστικός ρυθμός ανάπτυξης (2-4%) και να αποφασιστούν ριζικές μεταρρυθμίσεις. Αυτό το πρόγραμμα υπέρ της ανάπτυξης θα συνοδεύεται από δημοσιονομικούς όρους. Έτσι θα υπολογιστεί πόσο πλεόνασμα μπορεί να επιτευχθεί και ποια θα είναι η ανάγκη βοήθειας από τους εταίρους. Πιστεύει επίσης ότι οι επενδυτές θα ενδιαφερθούν, γιατί το σημερινό υψηλό χρέος αποτελεί κίνδυνο για την οικονομία. Προσθέτει ότι δεν πιστεύει ότι οι δανειστές θα αρνηθούν τη διαπραγμάτευση για το χρέος, καθώς κανένας αναλυτής δεν πιστεύει ότι μπορεί να αποπληρωθεί.
Για τις ιδιωτικοποιήσεις εκτιμά ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως εισοδηματικό μέσο, όταν σκοπός τους είναι η βελτίωση των υπηρεσιών και της ανταγωνιστικότητας. Τάσσεται υπέρ της πώλησης ακινήτων, όχι όμως της ιδιωτικοποίησης "στρατηγικών αγαθών", όπως του νερού και των λιμανιών.
Τέλος, θεωρεί καταστροφική μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.