Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

Διεθνή μηνύματα αισιοδοξίας και ελπίδας, αποδομούν τα σενάρια τρόμου για την Ελλάδα

Κ. Μπάγιερ: Δεν χρησιμεύει η δαιμονοποίηση αυτού του κινήματος, όπως κάνει ο Σαμαρας...
Η ελληνική και η ευρωπαϊκή πολιτική δεν πρέπει να υπηρετούν τις χρηματαγορές αλλά τους ανθρώπους, τονίζει ο γνωστός Αυστριακός οικονομολόγος, ερευνητής του Διεθνούς Ινστιτούτου Οικονομικών Συγκρίσεων της Βιέννης και πρώην εκτελεστικός διευθυντής της Παγκόσμιας Τράπεζας, Κουρτ Μπάγιερ, σε άρθρο του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ», με τίτλο «Υποστηρίζω τον Τσίπρα και τον Ρέντζι».
Όπως γράφει αρχικά, οι «μετριοπαθείς» δυνάμεις είναι «εκείνες που ώθησαν την Ευρώπη και την Ευρωζώνη στην πολυετή ύφεση με αυξανόμενη φτωχοποίηση και απελπισία, εκείνες που δεν διδάχτηκαν τίποτε από τη λανθασμένη τους διαχείριση της κρίσης και επιμένουν στην πολιτική λιτότητας ως κεντρική στρατηγική παρόλο που αυτή είναι υπεύθυνη για ύφεση, κίνδυνο αποπληθωρισμού και αυξανόμενα ποσοστά χρέους».
«Θέλω εδώ να υποστηρίξω τον Ρέντζι και τον Τσίπρα», αναφέρει ο Κουρτ Μπάγιερ, διότι, όπως συνεχίζει, «όταν αυτοί οι δύο δεν δέχονται να τους υπαγορεύεται τίποτε από τις Βρυξέλλες και τη Γερμανία, όταν αυτοί ζητούν μια νέα οικονομική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προσφέρουν επίσης εν μέρει τις συνταγές για αυτό (ακόμη και αν είναι πολύ λίγες και ριζοσπαστικές), όταν αυτοί ζητούν τις ευθύνες από τη Γερμανία (και από άλλους) για αυτή τη λανθασμένη οικονομική πολιτική, τότε αυτές είναι οι πρώτες ηλιαχτίδες για μια μεταστροφή».
Σύμφωνα με τον Αυστριακό οικονομολόγο, «ο κ. Τσίπρας δεν έχει απειλήσει ποτέ με διακοπή όλων των ελληνικών πληρωμών (κρατική χρεοκοπία), όπως διατυμπανίζεται αυτή τη στιγμή παντού, αλλά έχει προτείνει διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, που έχουν ως στόχο να κάνουν διαχειρίσιμο τον τεράστιο όγκο του χρέους της Ελλάδας, η οποία από την αρχή της κρίσης έχει χάσει πάνω από το ένα τέταρτο του ΑΕΠ, ενώ τα κόμματα τα οποία σχηματίζουν την τωρινή κυβέρνηση (τα λεγόμενα "μετριοπαθή και υπεύθυνα") ευθύνονται για την κακή οικονομική διαχείριση».
«Δεν θα ήταν ευνόητο και επιθυμητό, ενόψει αυτής της πλήρους απώλειας εμπιστοσύνης του φτωχοποιημένου πληθυσμού να προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ εποικοδομητικές εναλλακτικές επιλογές», διερωτάται ο Κουρτ Μπάγιερ για να παρατηρήσει ταυτόχρονα πως «δεν χρησιμεύει σε τίποτε να δαιμονοποιείται αυτό το κίνημα και, όπως γίνεται από τον πρωθυπουργό Σαμαρά, να επιχειρείται με μια καμπάνια πανικού να κρατηθούν οι άνθρωποι μακριά από το ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες εκλογές».
«Δεν είναι βέβαια οι χρηματαγορές, τις οποίες πρέπει να εξυπηρετούν η ελληνική και η ευρωπαϊκή πολιτική, αλλά οι άνθρωποι», προσθέτει.
Όπως τέλος τονίζει ο ίδιος, «θα πρέπει κανείς στην Ευρώπη να στρίψει επιτέλους δυναμικά το τιμόνι της οικονομικής πολιτικής, αν θέλει να πείσει (πάλι) τους Ευρωπαίους για το νόημα της ΕΕ, διότι αν όλοι συνεχίσουμε όπως έως τώρα, τότε εξυπηρετούμε αυτούς που απλοποιούν φοβερά και προκαλούν φόβους».
FT - Bloomberg προς Βερολίνο: Διαγράψτε το ελληνικό κρατικό χρέος στην ΕΕ
Στην ανάγκη διαγραφής κρατικού χρέους στη ζώνη του ευρώ αναφέρονται σε δημοσιεύματα τους οι Financial Times και το Bloomberg εξ αφορμής των σηπτικών συνθηκών που επιφέρουν τα προγράμματα λιτότητας στη συνοχή της ευρωζώνης...
Σύμφωνα με το Bloomberg οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για χαλάρωση των μέτρων, ώστε το πολιτικό δράμα στην Ελλάδα να μην εξελιχθεί σε οικονομική κρίση. Όπως αναφέρει σε άρθρο του το πρακτορείο, αν η Ελλάδα εγκατέλειπε το ενιαίο νόμισμα θα έθετε υπό αμφισβήτηση και τα οικονομικά διαπιστευτήρια και άλλων μελών- χωρών της Ευρωζώνης.
«Με την Ελλάδα να παραμένει σε καθεστώς επιτήρησης η τρόικα θα πρέπει να διαγράψει ένα μεγάλο κομμάτι από το χρέος των 322 δισ. ευρώ της χώρας», σημειώνει το πρακτορείο και προσθέτει πως αν και το κόστος της διαγραφής χρεών θα βαρύνει τους φορολογούμενους της ευρωζώνης, ωστόσο είναι «η καλύτερη εναλλακτική λύση που υπάρχει στον ορίζοντα».
Αλλά και οι Financial Times σημειώνουν πως οι υφεσιακές πολιτικές με τις οποίες η ευρωζώνη επέλεξε να αντιμετωπίσει την κρίση είναι λανθασμένες, κάτι που όπως υποστηρίζει φαίνεται από την πορεία των περιθωριακών κομμάτων ανά την Ευρώπη, αλλά και τη χθεσινή ψηφοφορία που οδήγησε στην «κατάρρευση» της ελληνικής κυβέρνησης. «Αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι ο τρόπος με το οποίο αντιμετωπίζονται τα έθνη σαν κακομαθημένα παιδιά. Ο κόσμος, όχι μόνο στην περιφέρεια, αλλά επίσης στην Ιταλία και τη Γαλλία, τη δεύτερη και την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης και από τα ιδρυτικά κράτη της ΕΕ, έχει απαυδήσει με τις υπαγορεύσεις», αναφέρει η εφημερίδα.
Σύμφωνα με τους FT η αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης να αποτρέψει τις πρόωρες εκλογές είναι η τελευταία απόδειξη ότι απαιτούνται πιο γενναίες πολιτικές αποφάσεις από τους ηγέτες της ευρωζώνης. Στη βάση αυτή σημειώνουν πως το νέο πλαίσιο της ευρωζώνης για την διάσωση των τραπεζών κατέστησε τη διαγραφή κρατικού χρέους ασφαλέστερη. «Οι Γερμανοί πιστώνονται με ανάπτυξη και απασχόληση, αλλά έφεραν υπο-επένδυση, επισφαλείς θέσεις εργασίας και στασιμότητα μισθών. Εάν το ερώτημα στην Ευρώπη και τις προηγμένες οικονομίες είναι πως θα επιδιώξουν δίκαιη ανάπτυξη σε μία παγκοσμιοποιημένη οικονομία, τότε η Γερμανία δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι έχει βρει τη λύση», σημειώνει το άρθρο της εφημερίδας, προσθέτοντας πως «η Ευρώπη θα πρέπει να συνεχίσει την ενοποίηση, αλλά μέσα από το αμοιβαίο συμφέρον και όχι λόγω εξαναγκασμού».