Πόσο το πλήρωσε και γιατί έγινε το “κόκκινο πανί” για τα κάθε λογής τρωκτικά και ομοϊδεάτες της Τρόϊκα, φαίνεται και από το χθεσινό δημοσίευμα στον ιστότοπο iefimerida, σύμφωνα με το οποίο «Η κυβέρνηση υποσχέθηκε στην Τρόϊκα να αλλάξει προς το χειρότερο τον νόμο Κατσέλη για τα στεγαστικά».
Επειδή πιστεύω ότι άνθρωποι με αποδεδειγμένες ικανότητες και έργο δεν πρέπει να “τιμωρούνται” και να “θάβονται” από τα διάφορα αντιλαϊκά και αντεθνικά κατεστημένα, την κάλεσα στην εβδομαδιαία εκπομπή μου και σας προτείνω να την γνωρίσετε καλύτερα μέσω απ’ αυτό το κείμενο.
Ευαισθησία, γνώσεις, εμπειρίες
«Ο Έλληνας έχει ταλέντο και όταν βρεθεί στο κατάλληλο περιβάλλον διακρίνεται και ξεχωρίζει» μου είχε πει κάποτε ο πρώην πρόεδρος του ΙΤΕ, κ. Λευτέρης Οικονόμου, ο άνθρωπος με τη τεράστια προσφορά στην Κρήτη και στην οργάνωση της ελληνικής έρευνας. Μια από αυτούς τους Έλληνες, μια Ελληνίδα με ταλέντο είναι και η κα Λούκα Κατσέλη.
Ένας άνθρωπος με ευαισθησίες εμπλουτισμένες και στηριγμένες σε εμπειρίες και γνώσεις, που είχε την ευκαιρία να αποκτήσει, στην πορεία της ζωή της, στο διεθνές και ελληνικό επιστημονικό και πολιτικό γίγνεσθαι.
Θυγατέρα ενός από τους μεγαλύτερους δασκάλους του θεάτρου και μιας από τις μεγαλύτερες ηθοποιούς της χώρας μας, θα μπορούσε να είναι “το μήλο που πέφτει από τη μηλιά”, όπως η αδελφή της Νόρα. Ενας υπερδραστήριος άνθρωπος όμως με έντονη προσωπικότητα, που θέλει να είναι αυτόφωτη και αυτοδύναμη, δεν αποποιείται την κληρονομιά, προτιμά όμως να επιλέγει. Παρακολούθησε τα μαθήματα της σχολής του Πέλλου Κατσέλη, και ασχολήθηκε πολλά χρόνια με το θέατρο κατά τη διάρκεια των σπουδών της στην Αμερική. Λάτρευε το θέατρο και τη φιλολογία, επέλεξε όμως την Ακαδημαϊκή καριέρα. Όταν βρίσκεσαι στην μητρόπολη του παγκόσμιου καπιταλισμού δεν είναι και μικρός ο πειρασμός να θέλεις να τον μελετήσεις. Έτσι απέκτησε το Διδακτορικό στην Οικονομία και τα δυο Μεταπτυχιακά Διπλώματα Ειδίκευσης στην Πολιτική Οικονομία και τη Διεθνή Πολιτική. Το 1977 θα προσληφθεί στο πανεπιστήμιο Yale (Γέϊλ) ως επίκουρη και αναπληρώτρια καθηγήτρια και το 1980 θα τιμηθεί ως η καλύτερη νέα καθηγήτρια του Πανεπιστημίου. «Με συγκλόνισε το γεγονός» λέει η κα Κατσέλη, «ότι ήμουν συνάδελφος με μεγαθήρια της οικονομικής σκέψης όπως ο Tobin και ανερχόμενα αστέρια όπως ο Crugman, μετέπειτα βραβείο Νόμπελ Οικονομίας. Άνοιγε για μένα ένας καινούργιος θαυμαστός κόσμος της έρευνας, της διδασκαλίας και της επιστήμης». Ηταν όμως και μια απτή απόδειξη», προσθέτει, «ότι με δουλειά και προσήλωση σε συγκεκριμένους στόχους μπορεί κάποιος να πετύχει ακόμα και σε ένα πολύ ανταγωνιστικό περιβάλλον».
Αναγνώριση και καταξίωση
Η Λούκα Κατσέλη θα συνεχίσει την Ακαδημαϊκή καριέρα έως το 1985 στο πανεπιστήμιο του Γέιλ και θα συνεργαστεί και με το αγγλικό πανεπιστήμιο του Λονδίνου Birkbeck. Το 1987 θα εκλεγεί καθηγήτρια Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η επιστημονική και ερευνητική της προσφορά θα γίνει γνωστή και θα αναγνωριστεί μέσα από τα πάνω από 40 άρθρα που έχει δημοσιεύσει σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και από τα βιβλία της με θεματολογία, τους τομείς της διεθνούς μετανάστευσης, των ξένων άμεσων επενδύσεων, της αναπτυξιακής συνεργασίας, της μεταναστευτικής πολιτικής και της μακροοικονομικής πολιτικής. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι επελέγη μεταξύ 110 υποψηφίων για να διευθύνει το Κέντρο Ανάπτυξης του ΟΟΣΑ (Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) στο Παρίσι. Ούτε επελέγη τυχαία για να συμμετάσχει σε πολλές διεθνείς Επιτροπές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του Συμβουλίου της Ευρώπης και του ΟΗΕ.
Είχε προβλέψει την κρίση και προτείνει…
Η κα Κατσέλη ως μέλος της επιτροπής αναπτυξιακής πολιτικής των Ηνωμένων Εθνών, είχε προβλέψει τη σημερινή κρίση από το 1999. Μέσα από την έκθεση, στην σύνταξη της οποίας είχε συμμετάσχει, επισημαινόταν η μεγάλη πιθανότητα τέτοιων κρίσεων, λόγω ακριβώς απουσίας εποπτικών κανόνων στις διεθνείς χρηματαγορές. Όπως έχει τονίσει «…γνωρίζομε ότι καμία αγορά, ιδιαίτερα η χρηματοπιστωτική αγορά, δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς εποπτεία, χωρίς κανόνες, με μη εποπτευόμενες ζώνες». Από τη ώρα που το αμερικανικό κογκρέσο, το 1999, έλαβε αποφάσεις που άφηναν τις τράπεζες ελεύθερες, χωρίς εποπτεία στις επενδυτικές τους υπηρεσίες, αφενός και αφετέρου να μπορούν να επενδύσουν σε αυτά που ονομάζονται τώρα τοξικά ή δομημένα ομόλογα, ο κίνδυνος ήταν υπαρκτός, γεγονός που επαληθεύτηκε δυστυχώς.
Η κρίση δεν έπεσε από τον ουρανό. Είχε προβλεφθεί. Ακολουθήσαμε όμως την πολιτική και λάβαμε τα μέτρα που απαιτούντο για την αντιμετώπισή της ως χώρα, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως Ευρωπαϊκή Ενωση; Ποια και γιατί ήταν τα σωστά μέτρα στη δύσκολη κατάσταση που γνώρισε και γνωρίζει η Ελλάδα και οι Έλληνες;
Δεν τα είχε πάρει ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ούτε την άκουσε στη συνέχεια ο Γιώργος Παπανδρέου που τον διαδέχθηκε. Αν την είχε ακούσει σήμερα και αυτός και η χώρα μας και εμείς θα ήμασταν στην κατάσταση που βιώνομε σήμερα; Οχι απαντά.
Συγκρότηση, ευαισθησία, προσφορά.
Η κα Κατσέλη, όπως αναφέρθηκε πολύ σύντομα διαθέτει γνώσεις και εμπειρίες που έχει αποκτήσει από την συμμετοχή της ως επικεφαλής ή μέλος Διεθνών οργανισμών και Επιτροπών, που ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη και τη συνεργασία ως εργαλείο προόδου, ευημερίας και ειρηνικής συνύπαρξης των κρατών και των λαών της Υφηλίου.
Ήταν και παραμένει ένα “ελληνικό κεφάλαιο”. Είναι και μια πολύτιμη σύζυγος και μητέρα τεσσάρων παιδιών. Ένας “πρώην Τσάρος “ της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Γεράσιμος Αρσένης είναι ο πολύτιμος επίσης σύζυγος. Πολύτιμος για τις γνώσεις, τις εμπειρίες που απέκτησε από το διεθνές και το ελληνικό γίγνεσθαι. Αλλά και για τις αδικίες που υπέστη, μέσα από τις δράσεις και τις στάσεις ανθρώπων και φορέων που σήμερα δεν είναι απαλλαγμένοι ευθυνών για την υστέρηση θεσμών και πρακτικών που γνωρίζει η χώρα μας.
Θα μπορούσε να είναι μια “νέα Τσαρίνα” αν ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του Πασοκ Γιώργος Παπανδρέου είχε την ευφυΐα να την αξιοποιήσει και το τσαγανό να τη στηρίξει.
Τον Απρίλιο του 2009 έγραφα και για τους δυο «..,ανήκουν σ’εκείνη την κατηγορία των πολιτών, που θέλησαν και θέλουν να προσφέρουν στην Ελλάδα, όλα όσα κατάκτησαν και θεωρούν ότι είναι πολύτιμα και απαραίτητα για να μπορέσει να καταλάβει η χώρα μας την θέση που της ανήκει και ο λαός μας το επίπεδο ζωής και κοινωνίας που του αξίζει; Το δικαιούνται; Θα τους αφήσουν; Η μήπως τα συμφέροντα μικρά ή μεγάλα, όποια μάσκα και αν φορούν αποδεικνύονται πάντα πιο ισχυρά από τις ιδέες που οδηγούν σε μια υπεύθυνη και σύγχρονη Πολιτεία και σε μια υπεύθυνη και ευαίσθητη κοινωνία, με διαχρονικές πανανθρώπινες αξίες και αρχές;»
Δεν τους άφησαν. Το λίγο που πρόλαβε η Λούκα Κατσέλη ως υπουργός, πριν εκδιωχθεί ήταν μεταξύ άλλων ο “Νόμος της”. Όσοι δεν πετάχτηκαν στο δρόμο ξέρουν τι σημαίνει. Τα 500.000 και πάνω νοικοκυριά της Ισπανίας που πετάχτηκαν το γνωρίζουν επίσης. Οι επιχειρηματίες μας επίσης το γνωρίζουν.
Και όλοι όσοι βλέπουμε τη χώρα μας να κατρακυλά και το λαό μας να υποφέρει γνωρίζουμε πόσο έχομε ανάγκη από τέτοιους ανθρώπους, αλλά και πόσο τους αντιμάχονται όλα εκείνα τα “Επιτελεία” που κατρακυλώντας στην άβυσσο χώρα και λαό και διασύροντάς τους διεθνώς, θυμίζουν “Επιτελεία” χωρών που υπέφεραν και υποφέρουν από την αποικιοκρατία ή από την ωμή και βάρβαρη κατοχή χωρίς ελπίδα και προοπτική. «Ο Έλληνας έχει ταλέντο και όταν βρεθεί στο κατάλληλο περιβάλλον διακρίνεται και ξεχωρίζει» είχε πει ο Λευτέρης Οικονόμου.
Ας ελπίσουμε ότι στο μέλλον άνθρωποι όπως η Λούκα Κατσέλη θα βρεθούν για να μπορέσουν να συμβάλλουν σε ότι έχει γίνει πια “ζήτημα ζωής” για τη χώρα και το λαό μας.