Μεταξύ άλλων είπε:
* Για τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα:
«Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι το δράμα συνεχίζεται. Η τρόικα πιέζει ακόμα περισσότερο και πιστεύω και ενόψει των πολιτικών εξελίξεων. Δηλαδή, εκτιμώ ότι γνωρίζει ότι μπαίνουμε σε μία καινούρια πολιτική φάση, με την πιθανότητα εκλογών τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο και την ανατροπή της κυβέρνησης και επομένως γίνεται πολύ πιο σκληρή και δεν δίνει τα περιθώρια στον κ. Σαμαρά, διότι φοβάται ότι αυτό θα αποτελέσει προηγούμενο και για τους επόμενους. Η δεύτερη παρατήρηση είναι ότι επιβεβαιώνεται το αδιέξοδο αυτής της πολιτικής, καθώς όσο βαθαίνει και όσα περισσότερα μέτρα βίαιης λιτότητας λαμβάνονται, τόσο αργεί η ανάκαμψη, η επέκταση της οικονομικής δραστηριότητας, με αποτέλεσμα αυτό να χτυπάει κόκκινο σε όλα τα ταμεία, στο ασφαλιστικό, στα δημοσιονομικά κ.λπ. και συνεχίζεται αυτός ο φαύλος κύκλος που η ύφεση δημιουργεί μεγαλύτερα ελλείμματα, μεγαλύτερη υπερχρέωση και περισσότερα μέτρα... Κατά τη γνώμη μου, το μεγάλο σφάλμα της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου, αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων, είναι ότι δεν πήραν οι ίδιοι πρωτοβουλίες. Δηλαδή, αντί να υπάρχει μία στάση η οποία θα παραμείνει ίδια όλα αυτά τα χρόνια, όπου η τρόικα θέτει τα ζητήματα και η ελληνική κυβέρνηση αντιδρά προσπαθώντας να κλείσει τις τρύπες. Αυτό το οποίο θα έπρεπε να είχε γίνει είναι κάτι το οποίο είχα προτείνει ήδη, όταν ήταν πρωθυπουργός ο κ. Παπαδήμος. Δηλαδή, ουσιαστικά να εκπονηθεί ένα δικό μας, εθνικό σχέδιο, το οποίο θα είναι πλήρως τεκμηριωμένο και θα παρουσιάζει με νούμερα το αδιέξοδο αυτής της πολιτικής, ιδιαίτερα στο θέμα του χρέους, δεδομένου ότι οι τόκοι και τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν επαρκούν και δεν μπορούν να καλύψουν τους τόκους τους οποίους θα πρέπει να πληρώσουμε τα επόμενα χρόνια και στη βάση μιας ατζέντας, την οποία δεν θα μπορεί ν' αρνηθεί κανένας από το εξωτερικό».
Δημοσιογράφος: Το σενάριο για παράταση του μνημονίου, εάν δε βρεθεί λύση τώρα, έχει βάση;
Λ. Κατσέλη: «Δεν πίστεψα ποτέ ότι το μνημόνιο θα τέλειωνε. Μπορεί να μην το λένε μνημόνιο, να το πουν κάτι διαφορετικό, αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα υπάρξει ένα δεσμευτικό πλαίσιο άσκησης οικονομικής πολιτικής. Το ζητούμενο είναι ποιο θα είναι το περιεχόμενο αυτού του προγράμματος».
Δημοσιογράφος: Εσείς μιλάτε γι' αυτό που έχει ονομαστεί "γραμμή προληπτικής στήριξης". Σας μιλώ για παράταση του παρόντος μνημονίου, εάν δεν βρεθεί λύση μέσα στο μήνα, ας πούμε.
Λ. Κατσέλη: «Είναι και αυτό μία πιθανότητα».
* Για τα κόκκινα δάνεια:
«Και εδώ πάλι γίνεται ένα πολύ μεγάλο λάθος πολιτικής. Με βάση την τροποποίηση των τελευταίων αποφάσεων για τον ΕΝΦΙΑ, ουσιαστικά τιμωρούμε τους συνεπείς οφειλέτες. Δηλαδή, αυτούς οι οποίοι μπορούν να πληρώσουν, διότι τους λέμε "παρά τις δυσκολίες που έχεις να πληρώσεις, εφόσον έχεις πληρώσει, δεν σ' εντάσσω στη ρύθμιση". Επομένως, -αν θέλετε- βάζω αντικίνητρα στην πληρωμή, τους λέω "γίνε ληξιπρόθεσμος και ίσως θα έχεις κάποια οφέλη στο μέλλον"... Η ρύθμιση των δανείων είναι ένα μέτρο το οποίο μπορεί να τονώσει την αγορά και κυρίως να ενισχύσει αυτούς που πληρώνουν. Άρα, αυτό που θα έπρεπε να γίνει, κατά τη γνώμη μου, είναι να μπει ένα ανώτατο ποσοστό στο εισόδημα, στο οποίο οι συνολικές οφειλές να μην μπορούν να ξεπεράσουν για παράδειγμα το 30% ή 35% του εισοδήματος. Για οποιονδήποτε πολίτη, είτε έχει ληξιπρόθεσμες όχι. Δηλαδή να γίνει μία γενικότερη ρύθμιση, η οποία θα έλεγε ότι όλοι πληρώνουν με βάση το εισόδημα τους, διότι όλων το εισόδημα έχει πέσει. Δεν μπορεί ο άλλος, του οποίου έχει μειωθεί το εισόδημα κατά 30% και σε 40% ή είναι στην ανεργία και δανείζεται για να μπορέσει να πληρώσει... Αυτός αργά ή γρήγορα θα γίνει ληξιπρόθεσμος. Γι' αυτό τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξάνονται αλματωδώς».
Και πρόσθεσε: «Στο θέμα των κατοικιών, ο νόμος που προϋπήρχε για το θέμα της προστασίας λήγει τέλος του χρόνου. Η κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει τι θα κάνει. Κατά τη γνώμη μου, επειδή η κρίση εξακολουθεί να είναι βαθιά, θα πρέπει να παραταθεί για δύο χρόνια και να μην κάνουμε τον υπερχρεωμένο και άστεγο. Διότι αυτό θα οξύνει ακόμη περισσότερο και τα δημοσιονομικά προβλήματα».