Σχέδιο αποδόμησης του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών με στόχο την ιδιωτικοποίηση τους
Δύο χρόνια διαρκούς ενορχηστρωμένης προπαγάνδας από τους εκφραστές
του κατεστημένου και κυρίως από ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης εναντίον του
Δημοσίου και των δημοσίων υπαλλήλων.Και αυτό δεν ήταν τυχαίο . Υπακούει σε ένα σχέδιο αποδόμησης του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών με στόχο την ιδιωτικοποίηση τους .
Αλώστε οι ιδιωτικοποιήσεις είναι το κυρίαρχο δόγμα της ασκούμενης νεοφιλελεύθερης αυταρχικής πολιτικής .Aν λάβει κανείς υπόψη του ότι δεν γίνονται παραγωγικές επενδύσεις διότι οι έχοντες την δυνατότητα δεν θέλουν να ρισκάρουν, περιμένουν να ιδιοποιηθούν υπηρεσίες του Δημοσίου για να προσποριστούν κέρδη εκ του ασφαλούς, τα οποία θα εξασφαλίζονται από τη σκληρή φορολόγηση των πολιτών.
Είναι αυτοί που χρησιμοποιούν τις χρηματοδοτήσεις από το κράτος προς ίδιον όφελος χωρίς να αποδίδουν τους αναλογούντες φόρους και παράλληλα να μειώνουν μισθούς, να ελαστικοποιούν τις σχέσεις εργασίας , να απολύουν με στόχο να προσλαμβάνουν ανασφάλιστους, αυξάνοντας τη «μαύρη» εργασία και τελικά την διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος.
Δυστυχώς η υποκρισία των κυβερνώντων δεν έχει όριο, όπως και η ανευθυνότητα στην πολιτική της διαχείρισης του ανθρώπινου κεφαλαίου.
Γιατί δεν λένε καθαρά την αλήθεια ότι υπηρετούν πιστά τις μνημονιακές απάνθρωπες δεσμεύσεις, αφού είναι γνωστό ότι ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων έχει μειωθεί δραματικά και οι υπάλληλοι σε βασικές υπηρεσίες δεν μπορούν να αντέξουν τον όγκο και την πίεση της δουλειάς?
Έτσι ένα μήνα μετά την κατάργηση της ΕΡΤ και τις απολύσεις των εργαζομένων, η κυβέρνηση εισάγει προς ψήφιση στη Βουλή διατάξεις για την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας και των σχολικών φυλάκων, καθηγητών, εργαζομένων στις υπηρεσίες υγείας και θα ακολουθήσει η απόλυση και άλλων χιλιάδων υπαλλήλων .
Οι ισχυρισμοί μάλιστα ότι απολύονται υπάλληλοι για να υπάρχει δημοσιονομικό όφελος δεν αληθεύει, αφού η Δημοτική Αστυνομία εισφέρει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στα δημοτικά ταμεία και επιπλέον έχουν προσληφθεί με διαδικασίες ΑΣΕΠ και στην συντριπτική τους πλειοψηφία διαθέτουν προσόντα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και μεταπτυχιακών τίτλων και είναι νέοι σε ηλικία .
Επίσης η κατάργηση των σχολικών φυλάκων θα αφήσει χωρίς προστασία μαθητές, κτίρια και εξοπλισμό με κίνδυνο το κόστος κοινωνικό και οικονομικό να είναι μεγαλύτερο.
Παράλληλα καταρρίπτεται και το επιχείρημα ότι θα προσλαμβάνεται ίσος αριθμός υπαλλήλων με προσόντα μέσω ΑΣΕΠ με αυτούς που απολύονται . Βλέπουμε τον παραλογισμό αφού πια, δεν υπάρχει διάκριση ανάμεσα σε αυτούς που διορίστηκαν χωρίς διαδικασίες και σε εκείνους που προσλήφθηκαν μέσα από θεσμοθετημένες διαδικασίες-ΑΣΕΠ.
Λογικά ανακύπτει και το ερώτημα: γιατί δεν χρησιμοποιούνται οι υπάρχουσες και επικαιροποιημένες μελέτες, από αξιόπιστους διεθνείς οργανισμούς, αλλά και η πολύτιμη εμπειρία των στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης ώστε μέσα από την αντικειμενική αξιολόγηση των δομών στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα να καταλήξουμε σε ένα αποτελεσματικό κράτος συμβατό με τις συνταγματικές επιταγές που καθορίζουν την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στην υγεία την πρόνοια, την παιδεία, τη δικαιοσύνη, τις φορολογικές υποθέσεις και κάθε δημόσιο αγαθό?
Φαίνεται όμως ότι είναι ζήτημα κυβερνητικών πολιτικών και δυστυχώς αυτές οι επιλογές μειώνουν επικίνδυνα τα δικαιώματα των εργαζομένων και τις υποχρεώσεις ενός κράτους που βασίζει την ύπαρξή του στην κοινοβουλευτική δημοκρατία .
Η δημοκρατία και τα κοινωνικά δικαιώματα πρέπει να χτυπηθούν κατ΄ επιταγή των τοκογλύφων δανειστών. Ο φόβος και ο τρόμος εντέχνως καλλιεργείται ώστε να παθητικοποιείται η κοινωνία και μέσα από την απαξίωση κάθε δημόσιου αγαθού να περνούν αβίαστα τα πιο σκληρά μέτρα .
Η κοινωνία έχει ανάγκη από ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία του Κράτους και όχι από έναν διεκπεραιωτικό μηχανισμό στο πλαίσιο της αγοράς.
Χρέος όλων των προοδευτικών , σοσιαλιστικών, οικολογικών και αριστερών δυνάμεων είναι να συμπαραταχθούμε για τη δημιουργία ενός κοινωνικού μετώπου που θα ανατρέψει τις αδιέξοδες και βάρβαρες πολιτικές που εφαρμόζονται σε βάρος του λαού