ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ» ΛΟΥΚΑΣ Τ. ΚΑΤΣΕΛΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΤΙ ΤΡΕΧΕΙ;» ΜΕ ΤΟΝ Δ/Φ ΜΠΑΜΠΗ ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΤΟΥ ΡΑΔΙΟΣΤΑΘΜΟΥ
«ΑΛΦΑ 989»
Δημοσιογράφος: Λοιπόν, η κα Λούκα Κατσέλη, η πρόεδρος της «Κοινωνικής Συμφωνίας» είναι στην τηλεφωνική μας γραμμή. Καλή σας μέρα κυρία Κατσέλη.«ΑΛΦΑ 989»
- Καλημέρα κύριε Παπαπαναγιώτου..
- Δημοσιογραφος: Ποια είναι η εκτίμησή σας έτσι όπως διαμορφώνονται τα πράγματα; στις 18 του μηνός θα έχουμε κυβέρνηση ή δεν θα έχουμε;
- Κύριε Παπαπαναγιώτου νομίζω ότι θα έχουμε κυβέρνηση. Και στους δυο πόλους έχει διαμορφωθεί η άποψη ότι πρέπει να υπάρξει κυβέρνηση για το καλό του τόπου και νομίζω ότι θα πρυτανεύσει η λογική και θα έχουμε μια σταθερή κυβέρνηση η οποία θα διαμορφωθεί την επόμενη εβδομάδα.
-Δημισιογραφος: Ναι εδώ πέρα όμως μπαίνουν διάφορα προβλήματα υπό την εξής έννοια, λέει ας πούμε ο κύριος Βενιζέλος ότι όποιο και να είναι το δεύτερο κόμμα θα πρέπει να συμμετάσχει στην κυβέρνηση, είναι προφανές ότι είναι δύσκολο αν είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ να συμμετέχει η ΝΔ ή αν είναι η ΝΔ πρώτο κόμμα να συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη, η πρόταση …
- Κύριε Παπαπαναγιώτου, να σας διακόψω, να σας πω το εξής. Αυτή η ιδέα της οικουμενικής κυβέρνησης ή της κυβέρνησης συνευθύνης, προσωπικά πιστεύω ότι είναι λάθος. Σε μια δημοκρατία χρειάζεται πάντοτε να υπάρχει κυβέρνηση και αντιπολίτευση, διότι αλλιώς παρουσιάζεται το εξής φαινόμενο: όταν υπάρχει αντίδραση για κάτι που κάνει η κυβέρνηση -εάν υπάρξει οικουμενική κυβέρνηση- ουσιαστικά τα πυρά θα τα δέχεται όλο το πολιτικό σύστημα. Είναι πολύ σημαντικό σε μια δημοκρατία -κι είναι σοφό- να υπάρχει αντιπολίτευση, διότι δεν είναι και όλες οι επιλογές ίδιες. Διαφορετικά υπάρχουν διαφορετικές ιδεολογικές προσεγγίσεις σε βασικά θέματα και είναι σημαντικό να υπάρχει αντιπροσώπευση μεταξύ της κοινωνίας, των στρωμάτων τα οποία την αποτελούν και του πολιτικού συστήματος. Δεν μπορεί να έχεις μια κυβέρνηση αχταρμά που να εκπροσωπεί τους πάντες και να διαχειρίζεται προς όφελος των πάντων την οικονομική πολιτική πχ. Άλλα είναι τα συμφέροντα των εργαζομένων ή των μικροσυνταξιούχων και άλλα τα συμφέροντα κάποιων ισχυρών μεγάλο-τραπεζιτών κτλ.
- Δημοσιογραφος : Επομένως κατά τη γνώμη σας θα πρέπει να σχηματισθεί μια κυβέρνηση που θα έχει καθαρό πρόγραμμα ή προς τη μια ή προς την άλλη κατεύθυνση…
- Πρέπει να έχει καθαρό πρόσημο. Ή προοδευτικό πρόσημο ή συντηρητικό πρόσημο .
- Δημοσιοραφος: Βέβαια αυτό εννοείται ως προοδευτικό πρόσημο, ενδεχομένως να έχει κάποια κενά υπό την έννοια, αριθμητικά να λείπουν κάποια δεδομένα με βάση τη στάση του ΚΚΕ και με βάση τη στάση της ΔΗΜΑΡ, αυτά θα τα δούμε όμως…
- Κύριε Παπαπαναγιώτου η αβεβαιότητα νομίζω υπάρχει και στους δυο πόλους θα δούμε ανάλογα με τα εκλογικά αποτελέσματα την Κυριακή πως διαμορφώνεται η Κοινοβουλευτική πλειοψηφία στη Βουλή και θα υπάρξουν κάποια ερωτήματα θα πρέπει να λάβουν ξεκάθαρες αποφάσεις.
-Δημοσιογραφος: Το ερώτημα το δικό μου είναι το εξής μέσα σε αυτές τις συνθήκες και με την εμπειρία των 2,5-3 χρόνων που έχουν περάσει από τότε που μπήκε η χώρα στη περιπέτεια. Μπορεί μια κυβέρνηση η οποία δεν έχει ευρύτατη κοινωνική και πολιτική αποδοχή μέσα σε αυτές τις συνθήκες να σταθεί για σοβαρό διάστημα;
-Αυτό που θα προσδιορίσει κατά τη γνώμη μου το αν θα σταθεί μια κυβέρνηση ή όχι, θα είναι αν συγκροτηθεί με σοβαρά στελέχη και αν διαπραγματευτεί με τους εταίρους μας ένα ρεαλιστικό εφαρμόσιμο και κοινωνικά δίκαιο πρόγραμμα το οποίο να μπορεί να αποφέρει καρπούς σε σύντομο χρονικό διάστημα.
-Δημοσιογραφος: Δηλαδή;
-Δηλαδή ποιες θα είναι οι βασικές 3-4 μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα προταθούν, τι θα γίνει με το οικονομικό, πώς θα αλλάξει το μείγμα οικονομικής πολιτικής, διότι αυτό το μείγμα μας έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο και ποιες θα είναι οι μεγάλες τομές που θα πρέπει να γίνουν ώστε να υπάρξει ένα πολιτικό σύστημα το οποίο να μπορεί να λειτουργήσει με όρους διαφάνειας και λογοδοσίας.
-Δημοσιογραφος: Μάλιστα να σας ρωτήσω κάτι άλλο… Το χθεσινό του κυρίου Τσίπρα ότι δεν θα πάμε με τσαμπουκά θα πάμε να πείσουμε, το θεωρείτε φυσιολογική εξέλιξη της γραμμής περί καταγγελίας του μνημονίου ή το θεωρείται μια αναδίπλωση;
-Κοιτάξτε υπάρχει μια ωρίμανση στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και από ένα κόμμα διαμαρτυρίας που ήταν πριν λίγους μήνες σε ένα κόμμα το οποίο θα έχει ή μπορεί να έχει κυβερνητική εξουσία. Στο πλαίσιο αυτό η θέση του είναι ξεκάθαρη ότι θέλει να αντικαταστήσει το μνημόνιο με ένα Εθνικό Σχέδιο Ανόρθωσης. Αυτό λέει στο πρόγραμμά του και γι’ αυτό θα χρειαστεί να διαπραγματευτεί.
-Δημοσιογράφος: Αυτό λέω συνιστά αλλαγή θέσης κατά τη γνώμη σας ή όχι αυτό?
-Όχι, νομίζω ότι είναι ωρίμανση θέσεων η οποία είναι πολύ λογική όπως και ωρίμανση θέσεων είναι και η θέση του κ. Σαμαρά και του κ. Βενιζέλου που από εκεί που μας λέγανε το Φεβρουάριο «ή το μνημόνιο ή ότι φεύγουμε από το ευρώ», τώρα λένε ότι πρέπει να αναδιαπραγματευτούν βασικές ρυθμίσεις του μνημονίου.
-Δημοσιογράφος: Μάλιστα κα Κατσέλη να σας ευχαριστήσω πολύ.
-Εγώ σας ευχαριστώ.
-Δημοσιογράφος: Να είστε καλά, καλή σας μέρα.