1) Άλλο ένα πακέτο μέτρων οδεύει προς τη Βουλή. Έχετε απάντηση στην ερώτηση αν αυτό το πακέτο «βγαίνει»; Μας οδηγεί σε λύση ή συνεχίζει τον φαύλο κύκλο;
Το πακέτο αυτό είναι, δυστυχώς, η χαριστική βολή σε μία καταρρέουσα οικονομία. Μια ακόμα δόση λανθασμένου φαρμάκου που δηλητηριάζει αντί να θεραπεύει. Θα προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη ύφεση, ανεργία, μείωση εσόδων και ασφαλιστικών εισφορών, διόγκωση ελλειμμάτων και χρέους. Γι’ αυτό το νέο πακέτο μέτρων, ακόμα κι αν ψηφιστεί, αναγκαστικά θα ανατραπεί.
Αυτό το τόσο προφανές, δείχνουν να μην τον αντιλαμβάνονται ούτε η Κυβέρνηση ούτε οι δανειστές μας! Παίζουν με τη φωτιά. Γιατί όταν μια ολόκληρη κοινωνία βρίσκεται σε απόγνωση , όταν οι ανισότητες διευρύνονται και η φτώχεια καλπάζει, τα πάντα μπορούν να συμβούν . Η κοινωνική συνοχή και η δημοκρατία απειλούνται . Τη μανιακή αυτή προσήλωση στο δόγμα της βίαιης λιτότητας και αναδιανομής πόρων προς όφελος ολίγων θα την πληρώνουμε ως κοινωνία για πολλά χρόνια.
2) Είναι προϋπόθεση για την υλοποίησή του η επιμήκυνση ή η νέα αναδιάρθρωση του χρέους, όπως ζητά το ΔΝΤ και όπως όλα δείχνουν αρνείται η ΕΕ με πρώτη τη Γερμανία; Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι κερδίσαμε την επιμήκυνση…
Η περιβόητη επιμήκυνση, όταν η συνταγή είναι λανθασμένη, μας οδηγεί απλά σε πιο αργό θάνατο. Για να αποφύγουμε μια ασύντακτη χρεοκοπία, θα αναγκαστούμε σε λίγο να ζητήσουμε αναδιάρθρωση χρέους και νέο πακέτο στήριξης. Η καθυστέρηση αυτή, που εξυπηρετεί μόνο τους δανειστές και την Κυβέρνηση που κερδίζει πολιτικό χρόνο, θα αποδιαρθρώσει ακόμα περισσότερο την παραγωγική βάση της χώρας και θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη κοινωνική εξαθλίωση .
Υπήρχε -και υπάρχει ακόμα- εναλλακτική, αν υπήρχε η πολιτική βούληση. Είναι η πρόταξη ενός Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης μαζί με νέα ουσιαστική και επείγουσα αναδιάρθρωση του χρέους . Όσο συντομότερα γίνει, τόσο το καλύτερο για την Ελλάδα. Είναι ασυγχώρητο ότι, ενώ οι αγορές το έχουν προεξοφλήσει και το ΔΝΤ πιέζει, η Ελληνική Κυβέρνηση «ποιεί την νήσσαν»…
Το πρώτο κούρεμα του ιδιωτικού χρέους καθυστέρησε αδικαιολόγητα ώστε οι ξένες Τράπεζες να ξεφορτωθούν Ελληνικά ομόλογα αξίας πάνω από 100 δις και να περιορίσουν τις ζημιές τους. Η κα Μέρκελ εξυπηρετεί με συνέπεια το
γερμανικό τραπεζικό κατεστημένο, τους Γερμανούς φορολογούμενους και το δικό της πολιτικό μέλλον. To αμείλικτο ερώτημα είναι: Η Ελληνική Κυβέρνηση ποιους εξυπηρετεί;
3) Κυρία Κατσέλη, το πακέτο των εργασιακών αλλαγών είναι το "καυτό" κομμάτι αυτού του πακέτου. Πρώτον, βλέπετε να περνούν από τη Βουλή και δεύτερον, τι θα σημάνουν για τις εργασιακές σχέσεις αλλά και τις κατακτήσεις των εργαζομένων;
Το κακό συντελέστηκε εδώ και ένα χρόνο όταν καταργήθηκε με το άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου Βενιζέλου, η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης και η επέκταση των κλαδικών συμβάσεων. Από τότε ξεδοντιάστηκαν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Ήταν ζήτημα χρόνου να επέλθει, με το δεύτερο Μνημόνιο, η μείωση του κατώτατου μισθού και η πλήρης αποδυνάμωση της διαπραγματευτικής θέσης των εργαζομένων. Μπροστά στο φόβο της απόλυσης ή της εργασίας για λίγες μόνο ώρες την εβδομάδα, ο εργαζόμενος εξαναγκάζεται να υπογράψει ατομικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις με μειώσεις μισθού που ξεπερνούν το 30% . Η μέση μείωση μισθών το πρώτο εξάμηνο του 2012 ήταν 24% !... Η μείωση των αποζημιώσεων και του χρόνου προειδοποίησης για απόλυση, είναι η συνέχεια μιας συστηματικής πολιτικής αποδόμησης των εργασιακών σχέσεων όπως τις ξέραμε και όπως ισχύουν στα περισσότερα Ευρωπαϊκά κράτη. Όσοι σήμερα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα θα έπρεπε να είχαν αντιληφθεί ότι το κάστρο έπεσε πριν ένα χρόνο και αλώθηκε γρήγορα από ποικιλώνυμα συμφέροντα.
4) Ο προκάτοχός σας στο υπουργείο Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος προσφάτως σας επέρριψε ευθύνες ότι «άλλα συμφωνούσατε και άλλα τελικά κάνατε» στα εργασιακά και για το λόγο αυτό σήμερα η τρόικα επιμένει σε νέες αλλαγές. Τι απαντάτε;
Ό,τι συμφώνησα με την Τρόικα αυτό και υλοποίησα: ειδικές επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις, αλλαγές στο σύστημα διαμεσολάβησης και διαιτησίας, μεγαλύτερη ευελιξία στους όρους εργασίας. Αλλά αυτά που συμφωνήθηκαν και υλοποιήθηκαν ήταν προϊόν σκληρής διαπραγμάτευσης με την Τρόικα που σήμαινε, αρκετές φορές, ανατροπή στα όσα είχε συμφωνήσει μαζί τους ο κ. Λοβέρδος. Αυτό φαίνεται ότι δεν μου το έχει συγχωρέσει. Έπρεπε να φύγω τελικά από το Υπουργείο Εργασίας για να περάσουν ή να επανέλθουν οι πιο ακραίες ρυθμίσεις στα εργασιακά. Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα, δεν έχει μπει φρένο σε αυτές τις παράλογες και αδιέξοδες απαιτήσεις.
5) Συμφωνείτε με την εκτίμηση ότι το ΠΑΣΟΚ οδεύει προς το τέλος; Ήδη πολλά στελέχη θεωρούν ότι με τον Ευ. Βενιζέλο στην αρχηγία είναι αδύνατη η ανάκαμψή του...
Το σημερινό ΠΑΣΟΚ έχει μπει δυστυχώς στο άρθρο 99... Έχει πτωχεύσει…. Έχει χάσει την επαφή του με την κοινωνία και την ικανότητα να εκπροσωπεί αυθεντικά τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους μη προνομιούχους.. . Έχει γίνει κόμμα συντήρησης και όχι αλλαγής. Ακόμα χειρότερα έχει ταυτισθεί με την προστασία εξωθεσμικών κέντρων και παραγόντων που ευθύνονται κατά πολύ για τη σημερινή κρίση. Η φθίνουσα πορεία του καταγράφεται και είναι σταθερή. Δεν είναι επομένως μόνο ζήτημα του παρόντος αρχηγού αλλά κυρίως της νεοφιλελεύθερης στροφής στην πολιτική του γραμμή και δράση που συντελέστηκε σταδιακά από το 2000 και μετά. Είναι καλύτερο σήμερα να κλείσει τον ιστορικό του κύκλο παρά να εξευτελίζονται οι αγώνες τόσων στελεχών και αγωνιστών στο όνομα μιας σφραγίδας…
6) Πως τοποθετείστε εσείς και η Κοινωνική Συμφωνία στις συζητήσεις για νέο κόμμα είτε στο χώρο της κεντροαριστεράς, είτε της κεντροδεξιάς; Τα σενάρια τρέχουν...
Ο χώρος της κεντροαριστεράς , πόσο μάλλον της σοσιαλιστικής αριστεράς είναι σήμερα ορφανός. Καλύπτει , με ιστορικούς όρους, κυρίως το χώρο του πατριωτικού, αναπτυξιακού και κοινωνικού ΠΑΣΟΚ που όμως σήμερα μετασχηματίζεται γρήγορα, καθώς η κρίση έχει επιφέρει τεράστιες κοινωνικές ανακατατάξεις Επομένως, κάτω από τις σημερινές συνθήκες , τόσο ο παραγωγός, ο επιχειρηματίας , ο καλλιτέχνης και ο νέος που θέλουν να δουλέψουν και να δημιουργήσουν στην Ελλάδα όσο και ο εργαζόμενος ή ο συνταξιούχος που θέλουν να έχουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης και να ζήσουν σε μια δημοκρατική, ευνομούμενη και δίκαιη κοινωνία, αισθάνονται ένα τεράστιο έλλειμμα πολιτικής εκπροσώπησης . Η Κοινωνική Συμφωνία δημιουργήθηκε για να εκφράσει αυτές τις κοινωνικές δυνάμεις .Θέλει να συμβάλει, με όσες δυνάμεις έχει, τόσο στην πολιτική ανασύνταξη του σοσιαλιστικού χώρου όσο και στη δημιουργία, σε συνεργασία με άλλες προοδευτικές δυνάμεις , ενός ισχυρού ενωτικού μετώπου για μια προοδευτική διακυβέρνηση.
7) Τι είναι το Δίκτυο Κοινωνικής Στήριξης και τι στόχους έχει;
Είναι μια πανελλαδική πρωτοβουλία πολιτών που στηρίζεται και από την «Κοινωνική Συμφωνία». Έχει ως στόχο την πληροφόρηση και την ενημέρωση των πολιτών για φλέγοντα προβλήματα που τους απασχολούν , όπως π.χ. το ζήτημα της υπερχρέωσης ή της ανεργίας και την στήριξή τους για την αντιμετώπιση του προβλήματος και τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.
Το ζήτημα της υπερχρέωσης και των δυνατοτήτων που ανοίγονται με την προσφυγή στο Νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, γνωστό ως Νόμο Κατσέλη, είναι το πρώτο ζήτημα που εξετάσθηκε σε συναντήσεις στη Ναύπακτο και το Αργοστόλι. Ίδιες συναντήσεις προγραμματίζονται στην Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα , στα Τρίκαλα και άλλες πόλεις.