Λούκα Κατσέλη Πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας:
Στις Κάννες ανέτρεψαν τον Παπανδρέου
ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΑΝ ΜΠΑΡΟΖΟ - ΣΑΜΑΡΑΣ - ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
[Σε λίγο καιρό , το κομματικό τοπίο στην Ελλάδα δεν θα θυμίζει σε τίποτα το σημερινό. Όλα θα αλλάξουν : από ονόματα κομμάτων, μέχρι προγράμματα, πρόσωπα και ελπίζω πολιτικές. Η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει πορεία.]
Η Κοινωνική Συμφωνία της Λούκας Κατσέλη αποφάσισε να συμμετάσχει στο ευρωψηφοδέλτιο του Συριζα, με τον γραμματέα της Νικήτα Κανάκη, ΓΓ και ηγετικό στέλεχος των Γιατρών του Κόσμου. Η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, η οποία έπαιξε κρίσιμο ρόλο στην κυβέρνηση Παπανδρέου μετά τις εκλογές του 2009 και ακολούθως διαφοροποιήθηκε, καταψηφίζοντας άρθρα για την αποδόμηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και το Β Μνημόνιο και διεγράφη, έχει προφανώς πολλά να μας πει για τον τρόπο που έπεσε η κυβέρνηση Παπανδρέου, αλλά και για το τι έρχεται. Η κα Κατσέλη είναι ξεκάθαρη: σε λίγα χρόνια θα έχει αλλάξει ριζικά το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα. Πλην όμως εμείς νοιαζόμαστε πρωτίστως για το τι έγινε στις Κάννες, τι έγινε με το μνημόνιο και τι ακριβώς θα γίνει την Κυριακή. Μετά βλέπουμε…
- Διαβλέπω κάποιο πρόβλημα στα αυτοδιοικητικά αποτελέσματα του Σύριζα. Έχασε σχεδόν παντού, πλην Αττικής.
- Το ξέραμε ότι ο Συριζα θα πήγαινε πολύ καλά στις ευρωεκλογές, αλλά όχι το ίδιο καλά στις αυτοδιοικητικές.
- Γιατί; Επειδή δεν έχει στελέχη στην αυτοδιοίκηση;
- Δεν είναι αυτό. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές συνυπάρχει το αυτοδιοικητικό και πολιτικό στοιχείο .Όσο πιο κλειστή είναι η κοινωνία, τόσο περισσότερο υπερισχύουν τα αυτοδιοίκητα χαρακτηριστικά. .Αντίθετα, όσο ευρύτερη είναι η εκλογική περιφέρεια, τόσο περισσότερο πολιτικά είναι τα κριτήρια.
- Άρα;
- Άρα το μήνυμα των εκλογικών αποτελεσμάτων της προηγούμενης Κυριακής είναι διπλό. Εκεί που η τοπική αυτοδιοίκηση έχει ρίζες και τα πρόσωπα έχουν έργο, αυτό αναγνωρίστηκε, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης. Όσο όμως πάμε σε ευρύτερες περιφέρειες, όπως η Αττική για παράδειγμα, εκεί η ψήφος είναι κατεξοχήν πολιτική. Ο κόσμος δείχνει ότι θέλει ανατροπή της ακολουθούμενης πολιτικής.
- Να περιμένουμε δηλαδή και νίκη του Συριζα στις Ευρωεκλογές την Κυριακή;
- Νομίζω πως ναι. Πιθανόν να είναι και νίκη με σημαντική διαφορά .
- Και λέτε ότι η κυβέρνηση δεν θα αντέξει μετά από αυτή την επερχόμενη ήττα;
- Θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα. Αν υπάρξει σημαντική διαφορά θα υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις. Δεν μπορώ να σας πω με βεβαιότητα πότε ακριβώς θα πάει σε εκλογές, αλλά αυτό δεν θα αργήσει .
- Με πόση διαφορά θα πάμε σε εκλογές;
- Κοιτάξτε, ακόμα κι αν ο Σύριζα έρθει πρώτος, με μικρή όμως διαφορά, η κυβέρνηση αλλά και η κα Μέρκελ θα ισχυρισθούν ότι έχουν την ανοχή αν όχι τη στήριξη του Ελληνικού λαού και θα εξακολουθήσουν την αδιέξοδη και καταστροφική αυτή πολιτική παίρνοντας και πρόσθετα μέτρα έως το φθινόπωρο.. Εάν όμως η διαφορά είναι μεγάλη, τότε η πολιτική αυτή θα αμφισβητηθεί και οι εξελίξεις θα είναι άμεσες. Γι αυτό το μήνυμα πρέπει να είναι πολύ ηχηρό.
- Πως νομίζετε ότι θα κινηθούν οι ψηφοφόροι της ΧΑ και του ΚΚΕ στο δεύτερο γύρο;
Ένα τμήμα των ψηφοφόρων της ΧΑ αποτελείται από βαθύτατα οργισμένους συμπολίτες μας που νομίζουν ότι μ’ αυτό τον τρόπο εκδικούνται το πολιτικό σύστημα . Πιστεύω ότι θα ψηφίσουν επομένως αντισυστημικά και αντικυβερνητικά ανεξαρτήτως τι θα πει η ηγεσία τους. Δεν αποκλείω όμως ένα τμήμα των ηγετικών στελεχών που προέρχονται από τη βαθιά δεξιά να συνάψουν κρυφές συμφωνίες και να στηρίξουν Κυβέρνηση. Οι συζητήσεις με τον κ Μπαλτάκο ήταν αποκαλυπτικές. Όσο για τους ψηφοφόρους του ΚΚΕ, ελπίζω ότι δεν θα ακολουθήσουν την γραμμή για άκυρο και θα επιλέξουν τους υποψηφίους του Σύριζα.
- Υπάρχει ελπίδα για ανατροπή αυτής της πολιτικής ;
Αυτή η πολιτική είναι ένα φάρμακο που σκοτώνει. Πρέπει να ανατραπεί. Υπάρχουν ρήγματα αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Ήδη 12 γνωστοί οικονομολόγοι κάναμε μία έκκληση, από τον πρώην σύμβουλο της κας Μέρκελ, τον κ.Bofinger, μέχρι τον Stiglitz, τον Galbraith, εμένα όπου αναδεικνύουμε τα στοιχεία της εναλλακτικής πολιτικής που χρειάζεται η Ευρώπη. Η ανάδειξη μιας ισχυρής αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συμπαρασύρει και τη Σοσιαλιστική ομάδα, που είναι κατακερματισμένη, σε μια πιο προοδευτική κατεύθυνση.
- Έχει αποδοχή;
Ευρύτατη. Το είδαμε ήδη από την αποδοχή των απόψεων του Αλέξη Τσίπρα στο ευρωπαϊκό ντιμπέϊτ.
- Ποια είναι τα βασικά σημεία αυτών των προτάσεων;
- Είναι η ανατροπή της πολιτικής της βίαιης λιτότητας με προώθηση επενδύσεων, η ουσιαστική αναδιάρθρωση του χρέους, η στήριξη των συλλογικών διαπραγματεύσεων , η πάταξη των φορολογικών παραδείσων, η επιβολή κανόνων στη λειτουργία των Τραπεζών , η δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης ,η λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την καταπολέμηση της ανεργίας , της ανισότητας και της φτώχειας. Η Ευρώπη πρέπει να πρωταγωνιστήσει σε μια τέτοια αλλαγή πολιτικής.
- Δηλαδή δεν συμφωνείτε καθόλου με το νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα δημοσιονομικής πειθαρχίας;
- Όχι. Όπου εφαρμόστηκε τέτοιο πρόγραμμα οι οικονομίες σχεδόν κατέρρευσαν. Η Τρόϊκα προώθησε ένα πρόγραμμα με αποκλειστικό στόχο την εξυπηρέτηση των δανειστών . Έλεγαν ότι εάν ρίξουν τους μισθούς και τις συντάξεις θα πέσουν και οι τιμές και θα αυξηθεί η απασχόληση. Τους εξηγήσαμε ότι αυτό δεν θα συμβεί και ότι το αποτέλεσμα θα ήταν να κλείσουν πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις , να πέσει ακόμα περισσότερο η ζήτηση και θα φουντώσει η ανεργία. Επέμεναν. Και ιδού τα ολέθρια αποτελέσματα.
- Εσείς ζήσατε από πολύ κοντά τα γεγονότα των Κανών. Συμφωνείτε με το ρεπορτάζ των FT για την επέμβαση Μπαρόζο, ο οποίος σε συνεννόηση με Σαμαρά και Βενιζέλο ανέτρεψαν τον Παπανδρέου και εμπόδισαν την διεξαγωγή δημοψηφίσματος;
- Δεν έχω αμφιβολία ότι κάπως έτσι έγιναν τα πράγματα. Λίγες μέρες μετά τις Κάννες, ο Άνχελ Γκουρία, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ, είπε πως δημοψήφισμα στην Ελλάδα δεν θα γίνει και η κυβέρνηση Παπανδρέου θα πέσει. Άρα ήταν όλοι ενήμεροι για τις εξελίξεις. Τις είχαν προετοιμάσει.
- Και είναι σωστό η ΕΕ να ανατρέπει πρωθυπουργούς;
- Όχι βέβαια. Αλλά για να αποτρέπεις επεμβάσεις θα πρέπει να έχεις επεξεργαστεί ένα δικό σου σχέδιο, ώστε να αντιμετωπίσεις το νεοφιλελεύθερο σχέδιο των Ευρωπαίων ηγετών , των τραπεζιτών και των εξωθεσμικών παραγόντων . Και η Κυβέρνηση δεν είχε, ούτε έχει τέτοιο σχέδιο.
- Δηλαδή νομίζετε ότι έπρεπε να επιμείνει ο Παπανδρέου στην ιδέα του δημοψηφίσματος και να αγνοήσει τις πιέσεις του Σαρκοζί και της Μέρκελ;
- Το δημοψήφισμα έπρεπε να είχε διενεργηθεί πολύ πριν τη Συμφωνία στις Κάννες. Αλλά έστω και μετά ας πούμε ότι γινόταν και ο Ελληνικός λαός ψήφιζε όχι σε Β Μνημόνιο.. Τι θα έκανε; Ήταν έτοιμος να συγκρουστεί με την κα Μέρκελ και τον κ. Σαρκοζί; Δεν το πιστεύω, γιατί θα το είχε κάνει νωρίτερα . Επομένως ακόμα και ένα δημοψήφισμα δεν αποδίδει , εάν προηγουμένως δεν είναι έτοιμη μια Κυβέρνηση με το λαό από κοντά , να βάλει κόκκινες γραμμές , να προτάξει και να διαπραγματευθεί ένα δικό της εναλλακτικό σχέδιο απέναντι στην Τρόϊκα.
- Οπότε, γιατί το αποφάσισε ο Γιώργος;
- Προφανώς για να εκτονώσει την πίεση. Δεν είχε λογαριάσει την αντίδραση της Μέρκελ και του Σαρκοζί.
- Νομίζετε, ότι εάν η ΝΔ ηττηθεί καθαρά στις ευρωεκλογές και στις επερχόμενες εθνικές, θα τεθεί θέμα ηγεσίας στην ΝΔ;
- Ναι. Είναι πολύ πιθανόν. Νομίζω μάλιστα ότι θέμα ηγεσίας δεν θα τεθεί μόνον στην ΝΔ, αλλά και στο ΠΑΣΟΚ . Το ΠΑΣΟΚ εξάλλου έχει κάνει τον κύκλο του και δυστυχώς, παρά τα όσα πολλά προσέφερε στην ελληνική κοινωνία, τώρα, μετά την μετάλλαξή του σε νεοφιλελεύθερο κόμμα , έχει τελειώσει.
- Δηλαδή;
- Δηλαδή, σε λίγο καιρό , το κομματικό τοπίο στην Ελλάδα δεν θα θυμίζει σε τίποτα το σημερινό. Όλα θα αλλάξουν : από ονόματα κομμάτων, μέχρι προγράμματα, πρόσωπα και ελπίζω πολιτικές. Η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει πορεία.